Verborgen leningen moeten beter aangepakt worden

Leningen en kredieten blijven altijd een gewild onderwerp voor veel mensen. Er zijn voordelen aan verbonden, maar er zijn ook bepaalde nadelen die ervoor zorgen dat er bepaalde valkuilen zijn voor de mensen die een verkeerde berekening maken of een foutje. Wat opvallend is, is dat hier vooral gesproken wordt over de mensen die een lening of een krediet afgesloten hebben, terwijl dit doorgaans niet de grootste groep is die in de problemen komt. Het zijn de mensen die verborgen leningen hebben die vaak in de problemen komen tijdens het lenen van geld, meestal ook omdat zij niet bewust een overeenkomst aangegaan zijn en pas later merken dat zij een schuld hebben die afgelost moet worden.

Wat zijn verborgen leningen?

Verborgen leningen zijn alle schulden die een consument aangaat zonder dat hier bewust gesproken wordt over een lening of een krediet. Je kunt denken aan de bekende mobiele telefoon die gratis zou zijn bij aanschaf van een abonnement, terwijl dit gewoon verrekend wordt over de komende facturen die gestuurd worden. Of het aankopen van een keuken zonder dat deze direct betaald moet worden. Een ander voorbeeld is roodstaan bij de bank. Ook dit is een vorm van lenen, want er is geld gebruikt dat je nooit in bezit gehad hebt. Al deze verborgen leningen vormen een groot gevaar voor de consument, want de mensen met deze schulden komen veel vaker in de problemen dan mensen die bewust een lening of een krediet aangegaan zijn.

Dat heeft ermee te maken dat je een lening of een krediet bewust afsluit en ook zelf weet dat je hiermee in zee gaat. Je hebt de berekeningen gemaakt, je hebt de mogelijkheden overwogen en je weet wat de mogelijkheden zijn. Wanneer je per ongeluk of onbewust een lening of krediet aangegaan bent, dan heb je niet eerst de mogelijkheden overwogen en dan ben je vaak ook niet bezig met de manier waarop het gemakkelijk en snel terugbetaald kan worden. Deze schulden zou je eigenlijk moeten vermijden en het is verstandig om eens goed te kijken naar alle schulden die je opgebouwd hebt en welke mogelijkheden je hebt om de verborgen schulden zo snel mogelijk terug te brengen naar 0.