Verborgen kosten bij het lenen van geld

Steeds meer mensen lenen tegenwoordig geld en vaak gaat het om bedragen rond de 2.000 euro of meer. Dat lenen gemakkelijk geworden is, is wel te zien aan alle mogelijke kredieten die verkregen kunnen worden op vele plaatsen en aan hoe eenvoudig het is om rood te mogen staan bij de bank, wat in feite ook niets anders is dan een lening aangaan; u heeft immers geld uitgegeven dat er niet was en u zal dit op termijn toch echt weer aan moeten vullen. Wellicht bent u ook op zoek naar een lening en vraagt u zich af waar u op moet letten. Dit kan moeilijker zijn dan het lijkt, want niet alle websites zijn even eerlijk over het geld lenen. Wat te denken van de verborgen kosten, die op de meeste websites nergens worden genoemd omdat zij de consument niet af willen schrikken? Er zijn een aantal verborgen kosten die vaak buiten beschouwing worden gelaten, maar wanneer u geld wilt lenen, zijn dit belangrijke dingen om in de gaten te houden. U kunt zelfs aan de hand hiervan de aanbieder zoeken die bij u past!

verborgen-kosten-geld-lenen

De kosten van het geld lenen

Geld lenen kost geld, dat mag duidelijk zijn. Allereerst moet het geleende bedrag terug worden betaald, waarbij over elke periode een vast rentepercentage gerekend wordt. Tot zover is het duidelijk, maar hier is het direct problematisch. Niet alle aanbieders hanteren namelijk vaste rentepercentages en dit kan al verborgen kosten opleveren. Let er dus goed op dat er een vast percentage afgesproken wordt en dat duidelijk is hoeveel er betaald moet worden.

Daarnaast willen veel mensen aan het einde versneld aflossen. Dit kan te maken hebben met de mogelijkheid een nieuwe lening af te willen sluiten, of om gewoon van de lening af te zijn. U zult denken dat de maatschappijen hier blij mee zijn, maar het tegendeel is waar. In veel gevallen moet er een boete worden betaald over het versneld aflossen. Iets om goed uit te rekenen dus. Een andere verborgen kostenpost bij het lenen, is de boete over het te laat overmaken van de aflossing en rente. Wat rekent de aanbieder hiervoor en hoe strikt is de betaaldatum?

De laatste verborgen kostenpost die zeker genoemd moet worden, zijn de aansluitkosten (deze hebben overal een andere naam). Het zijn de zogenaamde administratiekosten, die bij sommige aanbieders op kunnen lopen tot bedragen over de vijftig euro, terwijl deze bij andere aanbieders niet eens bestaan. Zeker iets om in de gaten te houden wanneer u besluit de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken, want door deze kostenposten wordt het geld lenen op termijn wel heel erg prijzig!