Oversluiten van de leningen nog altijd rendabel

Dat de rentepercentages historisch laag staan, dat mag onderhand al geen verrassing meer zijn. Sinds 2014 is de rente laag en met de uitspraken van de ECB omtrent de economische situatie zou het verrassend zijn wanneer hier verandering in zou komen. De lage prijs van de olie heeft opnieuw gezorgd voor een algemene prijsdaling en daarmee worden de kaarten nog eens flink geschud. Mensen die hun leningen nog niet hadden overgesloten, kunnen dit alsnog doen om vele honderden euro’s op jaarbasis te besparen. Veel van de openstaande leningen van dit moment zijn namelijk al meer dan een jaar geleden afgesloten, op het moment dat rentepercentages nog hoger waren. Zelfs voor de hypotheekbezitters kan het aantrekkelijk zijn om over te stappen, zelfs wanneer dit een boete op zou leveren van de bank. Het verschil in rente betaalt zich namelijk blijvend terug. Maar is oversluiten van leningen niet vaker interessant?

Meerdere leningen onderbrengen bij één aanbieder

Er wordt regelmatig gezegd dat lenen niet verstandig is, maar de betere economen kunnen hier alleen maar om lachen. Geld lenen kost geld, maar kan zich makkelijk terugbetalen wanneer het geld goed ingezet wordt. Pas op het moment dat er meerdere leningen tegelijkertijd naast elkaar lopen, dan kan het misgaan. Een groot aantal leningen is namelijk onoverzichtelijk, maar door op meerdere plekken kleine bedragen open te laten staan, wordt ook overal teveel rente betaald. Dit is een goed moment om te denken aan oversluiten. De rente staat laag en er zijn genoeg aanbieders die er geen probleem mee hebben om een lening te openen voor jou, waarbij zij het geld aflossen bij de bedrijven waar je een schuld hebt. In bijna alle gevallen levert dat een lagere rente op, meer overzicht en veel minder administratiekosten. Veel mensen overwegen deze mogelijkheid niet omdat zij denken dat het veel werk is. Dat klopt echter niet. In veel gevallen zal het niet langer duren dan een half uur en de besparing is enorm. Heb je wel eens eerder €1500 in een half uur verdiend?

Oversluiten van de hypotheek

Wanneer je een hypotheek hebt lopen, is de kans groot dat het rentepercentage aanzienlijk hoger is dan de rente op dit moment. Een goed moment om met de bank te gaan praten, zeker wanneer er een herzieningsmoment in de buurt is. Is dat niet het geval, dan kan het nog steeds interessant zijn om de mogelijkheden te overwegen. De meeste banken hebben een mogelijkheid om de lening te vernieuwen, maar zullen hier wel kosten voor rekenen. Je kunt gemakkelijk zelf uitrekenen wat de besparing is door de totale openstaande schuld te vermenigvuldigen met het verschil in het rentepercentage. Leen je nu bijvoorbeeld tegen 4,5 procent en kan dezelfde lening nu voor 3,2 procent uitgeschreven worden en gaat het om een openstaand bedrag van €400.000, dan is de besparing ongeveer €5.000 op jaarbasis. Is de te betalen boete voor oversluiten lager, dan is er sprake van winst voor de persoon die de hypotheek heeft. Een kwestie van even rekenen dus.