Omvang aantal leningen kan opnieuw voor crisis zorgen

Met de lage rentes en de aantrekkelijke voorwaarden op dit moment is het voor veel mensen een goed moment om een lening af te sluiten. Het aantal leningen en kredieten is op dit moment dan ook flink hoog, maar experts en economen pleiten nu voor het afremmen van de enorme groei binnen het aantrekken van vreemd geld. Het is namelijk een gevaarlijke situatie die langzamerhand ontstaat en dit doet veel mensen denken aan de crises die we in de laatste decennia gehad hebben.

Aantrekkelijke en voordelige leningen kunnen de economie prima aanjagen. Hoe meer geld er in omloop is, hoe harder het gaat met de economische groei. Maar wanneer dit overdreven wordt, zal het zorgen voor een flinke knal, zoals vaker gebeurd is in het verleden.

Waar moeten we op letten?

Er zijn veel haken en ogen die verbonden worden aan het lenen van geld. Zo wordt er een schuld opgebouwd die terugbetaald moet worden over een langere termijn, maar doorgaans is dit niet het probleem. Het probleem zit in de kredietwaardigheid en de mogelijkheid om af te betalen wanneer bepaalde factoren ineens een andere richting kiezen dan gedacht werd. Op het moment dat je een lening hebt lopen met een variabele rente en de rentevoet stijgt met meer dan één procent, wat doet dit dan met de kosten? Voor de meeste mensen zal het betekenen dat zij de lening niet meer terug kunnen betalen.

Daarom moet er op tijd geremd worden om de situaties te voorkomen die we eerder gezien hebben. Het stapelen van leningen, het aantrekken van te veel kredieten of een te grote lening op het huis, het zijn problemen die voor veel grotere problemen zullen zorgen. Op het moment dat de kredietverstrekker het geld niet terugkrijgt en niet opnieuw het geld uit kan lenen, ontstaan er problemen die veel groter zijn dan het probleem van één persoon.

Daarom is dit een goed moment om eens te kijken naar de leningen en kredieten die jij hebt. Kun je er een aantal afbetalen zodat die verdwijnen? Of is het mogelijk om de verschillende schulden onder te brengen bij één kredietverstrekker zodat je een betere rente en een beter overzicht zal hebben in de toekomst? Het zijn de kleine dingen die een groot verschil kunnen maken en het is verstandig om daar op tijd mee aan de slag te gaan zodat je niet achter de feiten aan zal komen te lopen.