Lenen om te renoveren, handig of niet?

De rentes staan nog altijd laag op het moment en het is gemakkelijk om wat extra geld te lenen om dingen te gaan doen. Dat zorgt ervoor dat er bepaalde mogelijkheden ontstaan voor mensen die een bepaald idee hebben dat zij uit willen voeren, maar waar op dit moment geen geld voor aanwezig is. Dat kan een vakantie zijn, maar het kan hier ook gaan om een renovatie. Het renoveren van het huis kan een kleine klus zijn, maar de mensen die het goed aan willen pakken, zien al vaak dat het in de duizenden euro’s zal lopen. Toch kan het verstandig zijn om een aantal redenen, zeker wanneer je in de gaten houdt dat de rente op dit moment bijzonder laag staat.

De waarde van het huis

Wanneer je gaat renoveren, besteed je veel geld aan het huis, maar de waarde van het huis stijgt hier ook door. De materialen gaan langer mee, het ziet er beter uit en de eigenlijke verkoopwaarde van het huis zal hoger worden. Misschien wil je nu nog helemaal niet aan de verkoop denken, onthoud in dat geval wel dat de kans klein is dat je je hele leven in dat huis zal blijven wonen. Wordt de waarde van het huis hoger, dan bestaat er ook nog een grote kans dat de schuld op een gegeven moment bij de hypotheek op gerekend kan worden waardoor de rente ook in de toekomst overzichtelijk blijft.

Let er wel op dat je er niet voor zorgt dat de waarde van het huis zo hoog gaat worden dat het huis nooit meer te verkopen is. Houd daarom altijd rekening met de omgeving en de mogelijkheden in de toekomst. Je zal niet de eerste zijn die het huis zoveel waard maakt dat het niet meer te verkopen blijkt.

De maandelijkse lasten

Je renoveert een huis niet alleen maar vanwege de waarde van het huis. Je wilt ook meer comfort en meer gemak hebben tijdens het wonen en leven in het huis. Wanneer je het renoveren een beetje verstandig aanpakt, zal dit er doorgaans ook voor zorgen dat de maandlasten van de woning lager uit zullen vallen. Betere isolatie, betere vloeren en betere ramen zorgen direct voor lagere stookkosten. Vervang je ook direct lekkende kranen en andere dingen die niet helemaal goed werken, dan bestaat de kans dat je tientallen euro’s per maand kunt besparen dankzij het renoveren. Zet je dit naast de lage rente, dan is de kans groot dat je uiteindelijk winst zal maken op de lening.