Is de rente op het laagst nu?

De afgelopen maanden hebben veel mensen de rentes goed in de gaten gehouden. Dit was het moment om te wachten tot de rente echt op het laagste punt zou staan en daarom hebben veel mensen het aanvragen van leningen en kredieten uitgesteld om de rente steeds verder te zien zakken. Een verstandige keuze, zo blijkt achteraf, want veel verder dan dit zal de rente niet zakken. Sterker nog, er zijn veel tekenen te zien dat de rente de aankomende maanden weer zal gaan stijgen en dat zou kunnen betekenen dat de rente nu echt op het laagste punt gekomen is.

Wanneer gaat de rente stijgen?

Er wordt uiteraard veel gekeken naar Amerika nu, waar Trump president is geworden met veel ideeën en veel aanpassingen. De economen kijken echter liever naar de centrale bank en deze heeft aangegeven dat het voorbereidingen getroffen heeft om de rente te kunnen verhogen op het moment dat er tekenen van inflatie te zien zijn. Door het verhogen van de rentes wordt de ontwaarding van het geld namelijk tegengegaan. Heeft dat direct consequenties voor Europa? Tegenwoordig wel. De financiële markten zijn internationaal zo sterk met elkaar verbonden dat er redelijk snel gevolgen te zien zullen zijn in Nederland, België en de rest van Europa. Goed om in de gaten te houden dus, zeker wanneer je het lenen van geld elke keer uitgesteld hebt om de beste deal te pakken.

Waar is die laagste rente?

Er is niet één plek waar de rente het laagst is. Dat kan ook niet, want alle kredietverstrekkers hebben ruimte om te onderhandelen over de voorwaarden, het bedrag en de rente. Dat betekent dat de beste onderhandelaars met de beste achtergrond de beste rentes kunnen krijgen, omdat zij wel het onderste uit de kan kunnen halen. Dit betekent vaak wel dat zij ook extra diensten af moeten sluiten bij de bank of verstrekker, maar wie een beetje goed kan rekenen, die kan al snel bepalen wat wel interessant is en wat helemaal niet zo lonend is. Het is dus vooral een kwestie van blijven vergelijken en het openen van het gesprek, zeker wanneer je een goed inkomen hebt en veel zekerheid kan bieden aan de kredietverstrekker. Hoe meer zekerheid en hoe meer perspectief, hoe meer welwillend de kredietverstrekker zal zijn bij het opstellen van het contract met de voorwaarden en uiteraard de rente.