Hoe duur is een lening?

Er zijn nog altijd mensen die zich afvragen hoe duur een lening precies is. Zij gaan meestal naar websites waar een rekenmachine staat die precies aangeeft hoe duur de lening zal zijn, maar deze is vaak helemaal niet te gebruiken. Er is namelijk geen standaard lening of standaard krediet. Alle gevallen worden persoonlijk bekeken en aan de hand van de gegevens, het bedrag en de mogelijkheden wordt een rente en een looptijd opgesteld. Deze twee factoren bepalen de eigenlijke kosten van een lening, maar wat zijn de onderliggende mechanismen die hieraan meewerken?

De hoogte van het bedrag

Wanneer je een bijzonder klein bedrag wilt lenen, zal je al snel meer rente moeten betalen dan wanneer je een groter bedrag leent. Dat klinkt vreemd, maar dat is het niet. De kredietverstrekker moet bepaalde kosten maken om een lening te kunnen verstrekken. Wanneer er een klein bedrag geleend wordt, moeten de kosten ook gedekt worden en daarom valt de rente vaak hoger uit. Het kan verstandig zijn om gewoon eens te gaan spelen met de bedragen. Wat gebeurt er wanneer je iets meer leent? Als dit veel minder rente oplevert, kun je het geld apart zetten om de eerste aflossingen mee te doen waardoor de looptijd omlaag kan. Dat bespaart ook weer een flink bedrag.

Jouw situatie

De banken en kredietverstrekkers kijken naar alle personen en trekken de gegevens na. Dit doen zij om in te schatten of je de lening en de rente terug kunt betalen, maar zij doen dit ook om een risicoberekening te maken. Dit speelt een grote rol. Hoe hoger het risico is, hoe hoger de rente uit zal vallen omdat de bank het risico in wil dekken. Heb je een goed inkomen, een vaste baan en een eigen huis, dan valt het risico lager uit waardoor ook de rente een stuk lager uit kan vallen.

De huidige rentetarieven

Banken en kredietverstrekkers moeten vaak geld lenen om het geld uit te kunnen lenen. Zo werkt de markt nou eenmaal. Om een winst te kunnen maken, moeten zij het geld duurder uitlenen dan waar zij het voor lenen. De actuele rentestanden worden dus niet altijd gevolgd, maar zijn wel een basis waarop de lening gebaseerd is. Kies je een variabele rente, dan zal de rente van de lening meebewegen met de koersen. Kies je een vaste rente, dan wordt de rente onveranderlijk doorgerekend over de complete lening en de looptijd zonder rekening te houden met renteveranderingen.