Bijna 10% vergeet schulden terug te betalen

Uit onderzoek is gebleken dat ruim 8,1% van de mensen die een lening afsluit onder vrienden of familie op een bepaald moment vergeten is om de schuld terug te betalen. Dit komt vaker voor bij de mensen die thuiswonende kinderen hebben, in deze groep ligt het percentage rond de 15%. Het lenen van familie en vrienden wordt vaak afgeraden omdat dit kan leiden tot vervelende situaties in de privésfeer, maar dat zoveel mensen met regelmaat vergeten om de schulden terug te betalen, dat is zeker nog een extra reden om extra duidelijkheid te willen hebben.

Duidelijkheid is noodzakelijk

Wanneer je het niet voor elkaar kunt krijgen om een lening rond te krijgen bij de bank of een kredietverstrekker, dan kun je bij vrienden en familie langsgaan. Doe dit uitsluitend wanneer het om een uitgave gaat waar je echt niet omheen kunt. Een nieuwe spelcomputer of een vakantie kunnen namelijk nog best even wachten, zodat je nog wat geld op kunt sparen. Is het echter acuut en niet te vermijden, zorg er dan op z’n minst voor dat je een contract opstelt, waarin de voorwaarden duidelijk gemaakt worden en de aflossingen en rente besproken worden. Stel ook een regel op rond het vergeten van de betalingen. Wanneer op papier staat dat de kredietverstrekker de leningnemer op kan bellen als herinnering, dan zorgt dit ervoor dat er in ieder geval geen irritaties achteraf zijn. De afspraken zijn immers al van tevoren gemaakt. Zorg er ook altijd voor dat de lening tussen deze twee personen blijft. Het hoeft niet altijd aan de grote klok te hangen.

Is het echt effectief?

Een laatste vraag die je jezelf moet stellen voordat je geld gaat lenen van vrienden of familie, is de vraag of het wel echt effectief en zinnig is. Is het een eenmalig bedrag dat je gewoon even mist, maar heb je voor de rest alles op orde? Dan kan een lening je zeker weer op weg helpen. Maar wanneer er grotere schulden zijn en je komt er met een lening wel uit, maar je ziet de volgende problemen alweer komen over een maand, dan is het handiger om op zoek te gaan naar een echte oplossing. Elke maand geld lenen is namelijk helemaal geen uitkomst.