Belgen lenen meer geld voor een nieuwe auto

Er zijn steeds meer mensen die geld lenen en dat is goed te begrijpen. De rentes staan immers laag en de mogelijkheden zijn allemaal via het internet te vinden, wat alles ook nog eens vele malen makkelijker maakt. Aan het begin van het nieuwe jaar is het altijd leuk om de balans eens op te maken, zeker omdat dat het moment is waarop veel mensen op zoek gaan naar een nieuwe auto. Dat is in België goed te zien. De autodealers hebben werk genoeg, maar zij zijn niet de enige. De kredietverstrekkers hebben namelijk ook hun handen vol, want er wordt gretig voor een auto geleend.

Lenen voor een auto

Veel dealers bieden de mogelijkheid aan om een auto op afbetaling direct mee te nemen, maar de meeste mensen zien onderhand in dat dit helemaal geen handige constructie is. Op deze manier verdient de dealer namelijk veel meer geld aan de auto, omdat er relatief veel kosten gerekend worden voor het afsluiten van het contract. Het is dan verstandiger om het geld extern aan te trekken, omdat de kosten dan lager uit zullen vallen. Daar komt nog eens bij dat veel kredietverstrekkers wel geld uit willen lenen voor een auto, omdat de auto zelf dan de zekerheid kan bieden voor de verstrekker.

De bedragen die geleend worden, zijn veel hoger dan vijf jaar geleden. De kredietverstrekkers spreken van een stijging met ongeveer 25% en dat is veel. Aan de andere kant moet niet vergeten worden dat de rentes lager zijn dan vijf jaar geleden, waardoor mensen minder snel geneigd zullen zijn om eigen geld mee te brengen naar de aankoop. Een laatste verklaring ligt uiteraard in het feit dat de auto’s vandaag aanzienlijk duurder zijn dan dat de auto’s vijf jaar geleden waren.

Dan blijft de vraag staan of het verstandig is om geld te lenen voor een auto. Veel mensen hebben verontwaardigd op de berichten gereageerd omdat zij het onzin vinden om te lenen voor een nieuwe auto. Het is nog maar net de vraag of dat ook daadwerkelijk zo onverstandig is, want de maandlasten vallen veel lager uit door het aanschaffen van een nieuwe auto en wanneer de kosten voor de lening betaald kunnen worden met de besparing die per maand gedaan wordt, dan is het helemaal niet zo onverstandig om ervoor te kiezen een lening af te sluiten. Onverstandig wordt het pas wanneer je dit via de dealer doet zonder goed naar de voorwaarden of overeenkomst te kijken.