Banken worden gemakkelijker met geld lenen

Volgens de ECB zijn de banken de laatste maanden makkelijker geworden wanneer het aankomt op het kunnen verkrijgen van een lening als particulier persoon. Onlangs is ook gebleken dat de meeste banken de drempel hebben verlaagd voor bedrijven die op zoek zijn naar een krediet of een mogelijkheid om geld los te krijgen voor een investering. De ECB heeft gemerkt dat het tegenwoordig een stuk soepeler gaat en dat is de eerste keer sinds 2007 dat het makkelijker geworden is. Desalniettemin moet gezegd worden dat het nog steeds niet gemakkelijk is om geld te lenen bij banken. De kredietmaatschappijen zijn wat dat betreft nog steeds altijd een betere keuze wanneer u als particulier of bedrijf geld los wilt krijgen voor een snelle

Europese-centrale-bankinvestering.

Gemakkelijker lenen niet altijd beter

Het makkelijker kunnen lenen bij de banken heeft te maken met twee veranderingen die onlangs door zijn gevoerd of tot stand zijn gekomen. Allereerst kunnen de banken zelf eenvoudiger aan financiële middelen komen, waardoor het mogelijk gemaakt is dat er leningen verstrekt kunnen worden. Anderzijds is het vertrouwen in de economie weer redelijk terug gekomen, waardoor het risico voor de banken kleiner lijkt. Dat dit risico nog altijd even groot is, dat zal zeer waarschijnlijk opnieuw blijken na een aantal maanden en mogelijkerwijs komt hier opnieuw een crisis uit voort. Makkelijker kunnen lenen bij de banken wil dus zeker niet zeggen dat dit een goede optie is. Het lijkt zelfs zo te zijn dat de consumenten tegenwoordig meer vertrouwen hebben in de kredietmaatschappijen, die ook tijdens de crisis gewoon bereikbaar waren voor kredieten en die niet de deuren op slot hebben gedraaid.

Hoe het zich zal gaan ontwikkelen in de toekomst is natuurlijk moeilijk te voorspellen. De meeste maatschappijen in België staan onder streng toezicht en hebben hiermee hetzelfde aanzien verworven als de gemiddelde bank, ware het niet dat de banken als nors en onvriendelijk worden beschouwd. Dit heeft alles te maken met het optreden van deze bedrijven tijdens de zware economische periode en het constant wijzen op de regels. Vooral ondernemers hebben hier last van gehad en zijn massaal hun heil elders gaan zoeken. Aangezien dit ook wel de steunpilaren genoemd worden van een gezonde economie, is het interessant om te zien hoe het beeld zich de aankomende tijd zal gaan ontwikkelen.