Aantal leningen zal blijven stijgen

Volgens de meeste experts zal het aantal leningen de aankomende tijd alleen maar blijven stijgen. Zij baseren deze voorspelling op het aantal leningen dat er de afgelopen maanden bijgekomen is en de relatieve eenvoud waarmee leningen tegenwoordig afgesloten kunnen worden. Dit zal zorgen voor een blijvende toename in het aantal leningen, waarbij ook vooral gekeken zal worden naar de duurzaamheid van de leningen. Hiermee wordt bedoeld dat er extra gelet zal worden op de mogelijkheid tot terugbetalen zodat de leners niet in de problemen zullen komen op de korte of lange termijn.

Hoe werkt dit precies?

Waarom zou het aantal leningen nou precies blijven stijgen? Eigenlijk is het redelijk simpel. Er zijn steeds meer mensen die leningen aanvragen omdat zij niet de middelen hebben om de doelen te bereiken die zij gesteld hebben. Zij zien echter goed in dat er tegenwoordig veel mogelijkheden zijn om geld aan te trekken en maken daar gebruik van. Aangezien zij steeds meer weten van leningen en de mogelijkheden, zijn deze mensen ook nog eens beter voorbereid, wat de kans vergroot op een acceptatie na aanvraag. Daar komt nog eens bij dat veel verstrekkers van geld de voorwaarden versimpeld hebben. Er zijn meer mensen die op die manier een lening af kunnen sluiten en er zijn steeds meer mensen die precies weten wat zij moeten doen om de lening te kunnen krijgen.

Er is echter nog een mechanisme dat meewerkt aan de stijging van het aantal leningen. Er zijn namelijk steeds meer verborgen leningen. Hierbij gaat het om mensen die een aankoop hebben gedaan met uitstel van betaling, of mensen die bijvoorbeeld een telefoon bij een abonnement gekregen hebben, of die een creditcard gebruiken om betalingen te doen. Dit zijn in feite ook gewoon leningen, alleen worden deze niet zo genoemd. Zij worden echter wel meegerekend tegenwoordig bij het aantal leningen dat openstaat en dit zal ervoor zorgen dat de cijfers zeker nog een stuk hoger zullen worden.

Is dit een probleem?

Er wordt gewaarschuwd voor het stijgende aantal leningen, maar erg terecht is dat niet direct. Zolang er geen mensen zijn die hierbij steeds hogere betalingsachterstanden hebben, en alle mensen in staat blijven om de schulden af te blijven betalen, is er namelijk niets aan de hand. De vraag is echter hoe groot die kans is, de tijd zal het ons leren.