Aantal Belgen met gratis lening stijgt

Het aantal Belgen dat een woonkrediet heeft waarop geen rente meer hoeft te worden betaald, is de laatste maanden flink gestegen. Op dit moment zijn er duizenden Belgen die geen rente hoeven te betalen over het woonkrediet, of die zelfs een negatieve rente zien op de papieren. Dit zijn de mensen die een rente gekozen hebben op variabele voet. Deze variabele rente is sterk afhankelijk van de werking van de markt. Aangezien de rentes lange tijd zijn gedaald, betekent dit dat de rente op het woonkrediet rond of onder nul is komen te liggen. Goed nieuws voor deze mensen, die nu tientallen euro’s per maand besparen, of meer. Helaas lopen de aflossingen wel gewoon door.

Veel mensen profiteren van lage rente

Het is het perfecte moment om gebruik te maken van de lage rentes. Er zijn veel mensen die nu een krediet of een lening afsluiten omdat de lage rentes ervoor zorgen dat het lenen van het geld zo goed als gratis is. In het eerder genoemde voorbeeld gaat het voornamelijk om de oudere leningen. Deze leningen liepen al een aantal jaar, en op dit moment zijn de mensen blij met de variabele rente die zij gekozen hebben. Of het over de hele periode een gunstig besluit is geweest, is afhankelijk van het bedrag dat geleend is, en wanneer de lening afgesloten is. De rentes hebben namelijk ook veel hoger gestaan, en dat was geen moment om te vieren.

Het is echter wel oppassen geblazen met deze lage rentes en de berichten die naar buiten worden gebracht. Er zijn op dit moment veel mensen die graag een lening of een krediet af willen sluiten met een variabele rente, omdat dit aantrekkelijk lijkt. Het afsluiten van een vaste rente kost namelijk meer, omdat de bank een hoger percentage zal kiezen. Onthoud echter altijd dat de rentes weer zullen gaan stijgen. Is er gekozen voor een variabele rente, dan kunnen de kosten van een lening of een krediet ineens flink omhoog schieten op het moment dat het weer beter gaat met de economie. Kan er een lening of krediet afgesloten worden tegen iets meer rente, maar kan die rente gemakkelijk betaald worden, dan kan het zeker verstandig zijn om die optie te overwegen. Er is dan namelijk veel meer zekerheid. Bereken van tevoren goed hoeveel er gemist kan worden, en bereken vervolgens welke constructie het beste bij het huishouden past, zodat het nooit een probleem kan worden.